Tänk att kunna göra en hälsosam dryck av din förpackning!
Förpackningsmaterialet Scoby skapas genom en två veckors lång jäsningsprocess av bakterier, jäst och jordbruksavfall. Materialet fungerar som en utmärkt syrebarriär vilket gör den mycket passande för livsmedel. Utan syrebarriär bryts många livsmedel ner.
Jäsningsprocessen är den samma som den populära drycken kombucha som är rik på probiotika. Materialet kan ätas som det är eller kokas tillsammans med livsmedlet efter 6 månader och smaken påminner om just kombucha. Under två veckor utan solljus, matas bakterierna med jordbruksavfall och bildar en tunn, formbar film.
Skaparna bakom materialet är Roza Janusz och Fabio Matos Cruz. Dom arbetar nu med att kommersialisera Scoby som förpackningsmaterial för just livsmedel.
Jag tycker detta verkligen är spännande! Och jag tror att detta och andra liknande intiativ med cirkulärt tänk kommer vi se mer utav i framtiden!
Källor: The Dieline, Material District & Scoby
No responses yet